Dożynki Diecezjalno - Powiatowo – Gminne oraz promocja Gminy Gilowice na Dniach Powiatu w Żywcu 2016

 

W dniu 10 września 2016r. w Żywcu w Amfiteatrze „Pod Grojcem” odbyły się Dożynki diecezjalno – powiatowo – gminne, podczas których gospodarze terenu całej diecezji i gmin powiatu żywieckiego dziękowali Bogu za szczęśliwe zakończenie żniw i zebrane plony. Na uroczystościach pojawili się przedstawiciele władz ogólnopolskich, wojewódzkich, powiatowych, władze miasta Żywca. Nie zabrakło także Wójta Gminy Gilowice Leszka Frasunka, Przewodniczącego Ireneusza Jędryska wraz z Radnymi Gminy Gilowice. Przybył również nasz rodak Biskup Tadeusz Rakoczy, który został uhonorowany nagrodą Starosty Powiatu Żywieckiego. Bogate walory regionu ukazał barwny korowód dożynkowy, który wraz z delegacjami ze wszystkich Gmin skierował się do Amfiteatru na uroczystą Mszę Świętą. Symbolicznym zwieńczeniem zebranych plonów były tradycyjne wieńce dożynkowe, które były oceniane w „Konkursie Wieńców Dożynkowych”.

Dożynki to bez wątpienia wyjątkowy dzień dla każdego rolnika a także przedsiębiorców, dlatego wzorem lat ubiegłych impreza ta została połączona z Dniami Powiatu, na której nie zabrakło stoisk z dorobkiem artystycznym oraz kulturalnym twórców ludowych oraz kół gospodyń wiejskich naszej „Małej Ojczyzny”. Odwiedzający stoiska mogli posmakować regionalnych potraw przygotowanych przez reprezentacje poszczególnych gmin oraz pooglądać wystawę rolniczą.

W tym dniu odbywał się również Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego”, Święto Miodu, występy zespołów regionalnych oraz wiele innych atrakcji. Najmłodsi uczestnicy po wykonaniu „dziwnych” zadań - dojenie krowy, ubijanie masła, rzut gumiakiem oraz tworzenie z siana - zdobywali dyplomy.

Gminę Gilowice reprezentował Gminny Ośrodek Kultury wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich z Rychwałdu w składzie: Eugenia Wierzbinka, Maria Grzegorzek, Bogumiła Górna i Władysława Kastelik. Gospodynie przygotowały na stoisko promocyjne przeróżne potrawy. Począwszy od sernika na razowym spodzie, wykonanego przez Panią Zofię Pal, uhonorowanego Trzecią Nagrodą w Kategorii Ciast, poprzez wyborne dania – królik smażony na czosnku niedźwiedzim, kwaśnica na jagnięcinie i różne nalewki takie jak miodowa na mniszku, oraz wiele innych przysmaków. Goście i uczestnicy bardzo chwalili przyrządzone potrawy regionalne.

Występ zespołu Baciary stworzył niepowtarzalną atmosferę, a pyszne regionalne smakołyki umiliły czas licznie zebranym uczestnikom imprezy.

GOK Gilowice


© 2024 GMINNY OŚRODEK KULTURY W GILOWICACH   |   Realizacja: Interefekt.pl